Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βροχή τα νέα μέτρα το ΄18 και ο καθένας ας πάρει τα μέτρα του

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Δεν στέγνωσαν ακόμη οι λέξεις από αυτά που γράφαμε πριν 3-4 ημέρες περί νέων μέτρων μέσα στο 2018, με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και έρχεται η επιβεβαίωση άμεσα. Δηλαδή, δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός να φτάσει στην καμαρίλα του Μαξίμου και αμέσως αυτοδιαψεύστηκε για τις δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να μας πει κάποιος, ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική του κ. Τσίπρα και των άλλων ομοίων του στην κυβέρνησή του. Ναι πράγματι αυτή είναι η αλήθεια, μιας και έχει καταγραφτεί σαν ο μεγαλύτερος ψεύτης πρωθυπουργός. Ωχριούν μπροστά σε αυτό το παιδί ακόμη και οι μεγαλύτεροι ψεύτες που πέρασαν από το έδρανο του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Τους ξεπέρασε όλους και με το παραπάνω.

Έτσι λοιπόν, στην εξαγγελία που έκανε στη ΔΕΘ με μεγάλη υπερηφάνεια περί κυβερνητικής σταθερότητας και περί της βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων, ήρθε μόλις πριν από λίγο (χθες), μία βόμβα να σκάσει στα θεμέλια αυτής της υποτιθέμενης σταθερότητας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg: Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο ότι, «Ίσως χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018». Όμως δεν ήταν μόνο αυτή η δήλωση. Το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση, παραδέχθηκαν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Και αυτή η απόκλιση άρχισε να γίνεται αισθητή, αφού ακόμη και η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ), παραδέχθηκε ότι τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση, ειδικά αυτά που προέρχονται από τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
Φαίνεται ότι εκεί στου Μαξίμου το «ουκ έχεις λαμβάνειν από τους μη έχοντες» δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη, αφού γεύονται τα καλούδια της «πρώτης φοράς αριστεράς» και για αυτό δεν θέλουν με τίποτα να τα αφήσουν στην άκρη. Όμως τι τους νοιάζει αυτούς, μήπως θα χάσουν το μισθό τους; νούμερα να καταγράφονται σε προϋπολογισμούς και όλα καλά. Αρκεί ο χρόνος να κερδίζεται στην καρέκλα της εξουσίας . Άλλωστε σου λένε, μήπως είναι καλλίτεροι οι άλλοι που ξερογλείφονται πότε θα καθίσουν στη θέση τους; Αυτή είναι η ψυχρή λογική τους και για αυτό η αντιπαράθεση γίνεται στο ποιος θα διαχειριστεί τη φτώχεια και την κακομοιριά καλλίτερα.
Σχετικά τώρα με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων του χρόνου, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξήγησαν ότι, η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα. Αυτό από μόνο του δείχνει όχι μόνο το δρόμο, αλλά και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Πότε οι διαπραγματευτές των δανειστών συμφώνησαν με τα «κιτάπια» της εκάστοτε μνημονιακής κυβέρνησης και δεν επέβαλλαν νέα μέτρα; ΠΟΤΕ!
Στο επίκεντρο λοιπόν θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές, οι ίδιες πηγές του ΥΟΙΚ, ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δηλαδή μην ξεχνάτε, ότι ένας στόχος που υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος εκ των πραγμάτων». Καταλάβαμε πολύ καλά και το εμπεδώσαμε.
Τελικά και να μην επανερχόμαστε κάθε φορά με τα ίδια και τα ίδια, θα πρέπει να καταλάβουμε καλά όλοι μας, ότι οτιδήποτε μας λέει αυτή η κυβέρνηση και ο οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός, καμία απολύτως ισχύ δεν έχουν αυτά που μας λένε, αν δεν έχουν την επιβεβαίωση των δανειστών. Πως να το κάνουμε για να το εννοήσουμε όσο πιο καλά γίνεται;
Οι αποικίες και οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν λόγο σε αποφάσεις, μόνο στην αναφορά τους για την εκτέλεση των εντολών που έχουν λάβει. Όσο δύσκολα και σκληρά είναι αυτές οι διαπιστώσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά έχουν υπογράψει 223 βουλευτές του κοινοβουλίου του δικού μας, όχι κάποιας άλλης χώρας.
Για αυτό αν θέλουμε να αλλάξουν οι καταστάσεις και να δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις με εναλλακτικές λύσεις, τότε ήρθε ο καιρός να αλλάξει και η σύνθεση αυτού του κοινοβουλίου. Όμως αυτό δεν γίνεται με λόγια. Χρειάζεται συστράτευση, ενότητα δυνάμεων, αγώνας και πίστη σε μια ανατροπή που δεν έρχεται με ευχολόγια και μόνο μέσω του πληκτρολογίου.
Χρειάζεται ενδιαφέρον, συμμετοχή στα κοινά, , δράση στην κοινωνία και οργάνωση. Για όλα αυτά που για πολλούς ίσως να φαντάζουν ως βουνό, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι το ενδιαφέρον και τότε ο καθένας ας ψαχθεί επιτέλους και μόνος του και ας πράξει ανάλογα. Όχι όλα μασημένη τροφή και εύκολα, γιατί τότε η διαιώνιση αυτών των καταστάσεων είναι βέβαιη.
Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου