Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τα funds ακινήτων είναι εδώ !!

ΤΑ funds ακινήτων ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ !!!!!!!!!!!!
Πώληση από τις τράπεζες«Κόκκινων» και «Πράσινων» Δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες
(Ν. 4354/16-12-2015)
Από τις 17-2-2016 ιδιωτικές εταιρείες, ημεδαπές και αλλοδαπές, εφόσον έχουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας (που τις εποπτεύει έναντι αμοιβής), μπορούν να αγοράζουν από τις τράπεζες ή να διαχειρίζονται τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ.
Στα πωλούμενα ή προς διαχείριση δάνεια περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν στην πρώτη κατοικία και είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης.


Προϋπόθεση είναι να έχει ειδοποιηθεί από την τράπεζα ο δανειολήπτης 12 μήνες πριν από την πώληση για να ρυθμίσει την οφειλή του.
Απαγορεύεται στις τράπεζες να πωλούν σε εταιρείες δάνεια για τα οποία εκκρεμεί δίκη (πχ ανακοπή ή νόμου «Κατσέλη»), ή για τα οποία ο δανειολήπτης κρίθηκε «μη συνεργάσιμος».
Η πώληση του δανείου καταχωρίζεται περιληπτικά στο Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών, ειδικά αν πρόκειται για ενυπόθηκα ή προσημειωμένα ακίνητα (ή αν πρόκειται για πλοία, καταχωρίζεται στα αρμόδια νηολόγια).
Οι δανειολήπτες ή και οι εγγυητές πληροφορούνται την καταχώριση αυτή με κάθε «πρόσφορο» μέσο (πχ τηλεφώνημα, e-mail κλπ).
Αν κάποιος έχει ένα δάνειο σε καθυστέρηση («κόκκινο») και ένα δάνειο εξυπηρετούμενο («πράσινο») οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση και των δύο.
Οι εταιρείες αυτές μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών («εισπρακτικές»)
Τα πωληθέντα από την τράπεζα δάνεια οι αγοράστριες εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να τα (ξανα)μεταβιβάζουν σε άλλον αγοραστή, στον οποίο μπορούν οι εταιρείες αυτές να χορηγούν νέα δάνεια, με την προϋπόθεση ότι συμφωνεί ο προηγούμενος δανειολήπτης.
Ευαγγελία Χαραλάμπους, Δικηγόρος
Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης Ε.ΠΑ.Μ. (Ε.Ν.Α)
26/02/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου