Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Οι Άθλιοι

Του Γιάννη Σιδέρη
Όταν τα ετερόκλητα αυτά πολιτικά κόμματα, συνεργάστηκαν προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, ακόμη και το 2015, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν την ομοιογενή στάση τους μέσα στο κοινοβούλιο.
Με μοναδική κοινή αφετηρία τον αντιμνημονιακό τους λόγο, που τελικά απεδείχθη κενός περιεχομένου, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, και αφού υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αυτή έμοιαζε τόσο ασταθής, που πολλοί είχαν την αίσθηση πως η «αριστερή παρένθεση» θα ήταν αναπόφευκτη! 
Κι όμως! Στα χρόνια των μνημονίων, η εκλεγμένη ως αντι-μνημονιακή κυβέρνηση, είναι πλέον η μακροβιότερη! Όχι βέβαια έχοντας τον λαό μαζί της αντιστεκόμενη στα σχέδια των δανειστών, αλλά έχοντας φέρει ένα τρίτο ακόμη πιο απεχθές μνημόνιο, το οποίο και εφαρμόζει απαρέγκλιτα!
Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί πολύ ο ιστορικός του μέλλοντος για το ποια είναι η συγκολλητική ουσία τόσο διαφορετικών πολιτικών φορέων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που τους μετατρέπει σε κυβέρνηση «μπετόν». Η απάντηση θα έρθει σχεδόν αμέσως! Η εμμονή για διατήρηση της εξουσίας. Είναι πασιφανές πια πως τίποτε άλλο δεν τους απασχολεί.
Έτσι, το «κυβερνητικό έργο» πια περιορίζεται (εφόσον είναι δεδομένη η πλήρης αποδοχή των εντολών των δανειστών μετατρέποντάς τους στους ικανοτέρους των εντολοδόχων) στον τρόπο που θα επικοινωνήσουν τα όποια μέτρα έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν! Έτσι, δεν διστάζουν να ενεργοποιήσουν, οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να επιτύχουν τον ένα και μοναδικό σκοπό τους, ακόμη κι αν αυτός είναι νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως, όπως τον κοινωνικό αυτοματισμό!
Όμως αυτό που πραγματικά ακινητοποιεί τον λαό, είναι η ευκολία με την οποία οι «κυβερνώντες» χρησιμοποιούν τα ψεύδη! Ακόμη είναι στο μυαλό μου ο πρωθυπουργός πέρυσι τέτοιες μέρες να λέει για το 2017 ότι είναι η τελευταία χρονιά των μνημονίων, ότι οι επενδύσεις –μα τι αριστερά είναι αυτή που επαίρεται για επενδύσεις;- θα έρθουν και δεν θα προλαβαίνουμε, ότι η ανάπτυξη ή η ανάκαμψη (χρησιμοποιούν και τους δύο όρους) θα είναι πρωτοφανή μέσα στην χρονιά και άλλες τέτοιες αηδίες!!
Όποιος αμφιβάλλει, δεν είναι και πολλοί αυτοί πια, ας ανατρέξει σε περσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού! Ή μάλλον, ας ακούσουν τι λένε τώρα οι κυβερνητικοί για το 2018! Μια από τα ίδια! Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν χρόνο, εκμεταλλευόμενοι βέβαια την λογική απέχθεια των πολιτών στα κόμματα που είχαν κυβερνήσει τα χρόνια πριν την κρίση, πράγμα που χρησιμοποιούν και στην ρητορική τους καθημερινά επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για το οτιδήποτε, ακόμη και μετά τρία χρόνια που κυβερνούν! Με λίγα λόγια, αν «στριμωχτούν», αμέσως ενεργοποιούν το δίλημμα Αυτοί ή Εμείς, γνωρίζοντας πως ταυτόχρονα ενεργοποιούν και τα αισθήματα απαξίωσης προς τους «άλλους»!
Το θέμα είναι όμως πως οι πολίτες, μάλλον δεν θα αργήσουν να τους ταυτίσουν με τους «άλλους»! Εξάλλου η πολιτική τους, εξόφθαλμα πια, δεν είναι παρά μια ελάχιστα διαφοροποιημένη διαχείριση των εντολών των δανειστών! Και τότε είναι κρίσιμο το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί! Το να γίνει στους πολίτες ότι η πραγματικά διαφορετική πολιτική, η πολιτική που μπορεί να απελευθερώσει την χώρα από την κατοχή που υφίσταται από τους δανειστές, δεν είναι απλά ένα ευκταίο αφήγημα, αλλά μια εφικτή πρακτική, μια πολιτική απόφαση που μπορεί και πρέπει να πάρουμε ως έθνος!
Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου