Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Εξαιρετικά σοβαρό το επεισόδιο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, με την έκταση που του δίνει η Τουρκία

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Παρά τις πρώτη καθυστερημένη  και καθησυχαστική ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν της σύλληψης της ελληνικής περιπόλου στην ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή  Καστανιές του Έβρου, φαίνεται ότι η συνέχεια με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η Τουρκική πλευρά, ξεπερνάει τις συνηθισμένες διαδικασίες αυτών των θεμάτων.

Είναι ήδη γνωστό και έχει ανακοινωθεί, ότι η ελληνική περίπολος αποτελούμενη από ανθυπολοχαγό και ΕΠΟΠ, σε συνήθη περιπολία κατά μήκος της μεθορίου, στην υπόψη περιοχή, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών εισήλθε προς στιγμή τη μεθόριο και οι καιροφυλακτούσες αντίστοιχες τουρκικές δυνάμεις προέβησαν στη σύλληψη τους.
Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κατά καιρούς πολλά χρόνια τώρα και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά σχεδόν πάντοτε επιλύονται με την παρέμβαση των τοπικών διοικητών , ύστερα από τις εξηγήσεις που δίνονται εκατέρωθεν. Σήμερα όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά, που θα έπρεπε όμως  να είχαν προβλεφθεί από την ελληνική διοίκηση, με την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής, αφού οι ασυνήθιστες κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή του Έβρου, είχαν έγκαιρα επισημανθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά και ιδιαίτερα μετά το ναυτικό επεισόδιο στα Ίμια.
Γιατί, όσο και αν η ελληνική πλευρά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, δίνει πληροφορίες στην κοινή γνώμη με το σταγονόμετρο ή με περίεργες δηλώσεις στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διαρρέονται δήθεν πληροφορίες για  κρισιμότητα και ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που φτάνει μέχρι και τη διεξαγωγή πολέμου, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κλίματος ανησυχίας στους πολίτες, για αλλότριους όμως σκοπούς,  η πραγματικότητα είναι ότι μετά το επεισόδιο στα Ίμια οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να προκαλούν.
Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση εκτός από τις παραβιάσεις και τις προκλητικές υπερπτήσεις των εξοπλισμένων πολεμικών αεροσκαφών τους στον ελληνικό εναέριο χώρο, τσεκάρουν και τις αντιδράσεις των ελληνικών φυλακίων στις ακριτικές μικρονήσους, που τις προσεγγίζουν  με φουσκωτά σκάφη, σκοπεύοντας στο ψυχολογικό επηρεασμό και τη δημιουργία εκφοβισμού στο προσωπικό, για επικείμενη απόβαση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, όπως προαναφέρθηκε στον Έβρο, με την ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων και μάλιστα σε συνθήκες πολικού ψύχους.
Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι στην απόλυτη γνώση της στρατιωτικής ηγεσίας και σίγουρα οι διαταγές που έχουν εκδοθεί, είναι στην προβλεπόμενη κατεύθυνση. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με την πολιτική ηγεσία της χώρας, που έντρομη παρακολουθεί το φαινόμενο και υπό το πρόσχημα της επίδειξης ψυχραιμίας, κάνει συνεχώς βήματα πίσω, που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να φέρνουν αυτό που δεν θέλουν, δηλαδή το θερμό επεισόδιο και την κλιμάκωση όλο και πιο κοντά, αφού είναι γνωστό ότι η αποτροπή μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται.
Επανερχόμενοι στο σημερινό επεισόδιο στις Καστανιές και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα τουρκικά ΜΜΕ θέλουν να παρουσιάζουν, δηλαδή  με την προσαγωγή σε δίκη για κατασκοπεία των δύο στελεχών μας, τότε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια μπορεί να είναι η έκβαση και ο εκβιασμός του Ερντογάν. Γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε ότι πίσω από όλο το επεισόδιο η καθοδήγηση και ο χειρισμός βρίσκεται στα χέρια του.
Ας ευχηθούμε ότι η κατάληξη θα είναι η συνήθης της απελευθέρωσης των στελεχών μας. Διαφορετικά η κατάσταση περιπλέκεται και δεν θα θέλαμε να την καταγράψουμε ούτε σαν υπόθεση αυτήν τη φορά. Προφανώς όμως και δεν έχει σχέση με τη διεξαγωγή πολέμου, που είναι το έσχατο μέτρο στην ένταση μεταξύ κρατών.
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου